Lenja pita sa jabukama - Apple pie

Lenja pita sa jabukama
Apple pie


Sastojci za lenju pitu sa jabukama:

Za kore: 2 jaja, 1 prašak za pecivo, 200 ml kisele pavlake, 250 gr maslaca ili margarina, 200 gr šećera,  650 gr brašna

Za fil: 150-200 gr šecera, 1,5 kg jabuka,cimet po želji


U posudu stavite skoro svo brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zatim dodajte maslac ili margarin, sobne temperature pa brašno i margarin utrljajte rukama. Dodajte šećer i nastavite sa mešenjem. Dodajte jaja i pavlaku i mesite dok se sve ne sjedini. Testo je gotovo kada se skroz odvaja od posude. Prebacite ga na radnu površinu i podelite na dva jednaka dela. Oklagijom razvucite testo i prebacite ga u pleh. Izrendajte jabuke, pustite ih da se ocede, pošećerite i nafilujte prvu koru. Rasporedite ih fino, da svuda bude podjednako, da bi kasnije presek bio lep. Razvucite i drugu koru pa je zarolajte preko oklagije i pažljivo prebacite u pleh, tako da fil od jabuka bude lepo prekriven. Testo ravnomerno izbušite viljuškom, da se ne bi podiglo prilikom pecenja. Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 200 stepeni. Kolač pospite šećerom u prahu i poslužite.

Ceo postupak za lenju pitu sa jabukama možete pogledati ovde:
Watch the video Apple Pie


Prijatno vam žele Slobi&Goci

Ingredients:
Crust:

2 eggs
250 grams of butter or margarine
200 grams granulated sugar
200 ml sour cream
10 grams of baking powder
650 grams flour

Filling:

150 - 200 grams of crystal sugar (according to taste)
1.5 kg of apples
5 g of cinnamon


Sift flour with baking powder. Place flour in a large bowl. Add room temperature, cubed butter and pulse until mixture resembles coarse crumbs. Add sugar and eggs and pulse until mixture comes together and can be formed into a ball. Wrap dough in plastic wrap and refrigerate while preparing filling. Grate the apples and sprinkle with sugar.  Otionally you can add cinnamon. Roll out the pastry portion until it is 3-4mm thick. Transfer dough into the bottom of greased baking dish. Lift the rolling pin over the baking dish and unfold dough into the dish. Add the apple mixture to the pie dish and spread out evenly.Transfer dough over apples. Cut a couple of slits into the top of the pastry Bake in the oven for 30-40 minutes or until the pie pastry is lightly golden and crispy. Enjoy!

Comments

Popular Posts