Najbolji pekmez (džem) od kajsija - The Best Apricot Jam Recipe

Najbolji pekmez (džem) od kajsija - The Best Apricot Jam Recipe


Sastojci: Kajsije i šećer (Na 1 kg kajsija ide oko 300-400 gr šećera)

Operite dobro kajsije, osušite ih i očistite ih od nečistoća. Voće treba biti zdravo kako bi pekmez bio lep. Očišćene kajsije stavite u posebnu posudu. Kada ste sve kajsije očistili, uzimajte manje količine i gnječite ih gnječilicom za pire, uz postepeno dodavanje šećera. Ukoliko ne želite krupnije komade voća u pekmezu, izgnječite kajsije rukama. Šećer sipajte postepeno da se fino rastopi. Kada ste sve izgnječili i dodali sav šećer, dobro promešajte da se šećer rastopi i ostavite oko sat vremena da odstoji. Posle sat vremena, počnite sa kuvanjem. Najbolje je da uzmete mericu i uzimate manju količinu za kuvanje, jer će tako pekmez zadržati lepu boju. Možete ako ste vešti kuvati i u dve ili tri šerpe, tako ćete brže skuvati pekmez. Oko kilogram voća je dovoljan za jednu teglu kuvanog pekmeza. Najpre džem kuvajte na jakoj vatri, a čim malo počne da vri smanjite temperaturu da ne zagori. Pekmez je gotov kada vidite trag na dnu šerpe.,
















Ingredients:
- Apricots
- Sugar (300g - 400g per 1 kg of apricots)

First you have to wash apricots and then to dry and clean them. Combine apricots and sugar and mix until all the sugar is moistened. If you do not like larger pieces of apricots in your jam, mash them by hands. Put apricot mixture into a wide shallow pot and heat over medium - high heat, stirring regularly, until sugar is melted and mixture starts to bubble. Jam is ready once it holds together and does not run off the spoon when tilted. If jam is too runny, return to heat and cook, stirring frequently and repeating the spoon test every 5 minutes, until jam passes test. Usually, when you see the mark on the bottom of the pan, your jam is ready. Remove from heat and fill jars to the top. Turn the jars upside down and put them back into the oven.Leave them overnight to cool completely.
Jam is ready for testing.

Video:
Prijatno vam žele Slobi&Goci.



Comments

Popular Posts