Sok (sirup) od višanja - Cherry Syrup Recipe

Sok (sirup) od višanja - Cherry Syrup Recipe





Sastojci: 5 kg visanja, 5 kg secera, 10 - 50 gr. limuntusa(po zelji)
1 do 2 vanilin šećera (po zelji,nije obavezno)

Visnje dobro oprati pod mlazom vode. Staviti ih u veću posudu i izgnječiti rukama.
Ako ne želite da vam se ruke ofarbaju, možete staviti rukavice. Kada ste dobro izgnječili
višnje, propasirajte ih kroz cediljku sa širim rupicama kako biste odvojili sok od
koštica. Sada ste dobili gusti sok, pa ga još jednom procedite ili kroz gazu ili
kroz sitnu cetku, kako biste dobili fin sok, bez krupnijih komadića. Soku dodajte vanilin šećer i
limuntus prema ukusu. Naš savet je da na 5 kilograma višanja slobodno dodate bar 3 limuntusa,
i 1 kesicu vanilin šećera. Kada ste ovo uradili, ostavite da odstoji 24h (nije problem ako ostane i dan duze)
na hladnijem i tamnijem mestu. Ako je napolju jako toplo, i nemate uslove da sok ostavite da
stoji 24 sata možete ga odmah staviti na ringlu, na tihu vatru i zagrevati dok ne provri,
kako bi se šećer potpuno istopio. Tokom zagrevanja, promešati više  puta da se šećer otopi.
Pre nego što počne sok da vri, smanjite malo temperaturu, jer će se pena naglo podići, pa
se može desiti da zakipi. Sve vreme tokom zagrevanja skidajte penu sa površine. Kada provri,
dovoljno je da krčka 5-10 minuta. Ako vam se učini da je preslatko, i želite da bude malo kiselije,
još uvek nije kasno da dodate još limuntusa, samo pazite da vam ne pokipi. Kada ste završili, i
kad ste zadovoljni ukusom, odmah sipajte sirup u čiste, zagrejane flaše, koje ste prethodno držali u
rerni na 90 stepeni. Stavite celofan i zavrnite čepom, pa flaše vratite u rernu uključenu na 80 stepeni
na još 40 minuta.



Ingredients:

- Cherries
- Sugar (1kg per 1L cherry juice)
- Vanilla sugar 10g
- Lemon concentrate 10g


We have used 8kg of fresh cherries and got 4.5L of cherry syrup. Put cherries in a large bowl and crush them. U can use kitchen gloves.Strain them through a large strainer.Then strain them through a small strainer. U can cook cherry jam with remainings.If you choose to tear cherries, u can squeeze the juice in juicer. Add 10g vanilla sugar. Mix the juice to make the sugar melted. Add 10g lemon concretate. You need to remove all foam from the surface.Put it on a cooker and turn it on mid temperature. In the meantime, put the bottles in the oven to warm them (195F). Remove all foam from the surface.Let it boil 10 - 15 minutes then turn it off. Fill the bottle with syrup carefully.Close them with cellophane and put a plug. Return the filled bottles in the oven for 40 minutes on 175F.


Comments

Popular Posts