Paprike punjene sirom

Ovaj stari, dobro provereni recept, veoma često pravimo. Nema ko ne voli ovako pripremljene paprike. Sir u glavnom svi vole, tako da u koliko se odlučite da pripremite ovako nešto svojim ukućanima, sigurna sam da će se oduševiti. Nemojte da se začudite ako vam već sutra dan zatraže da im ponovo spremate 😅 Nama se ne retko dešavalo da tri puta u nedelji pripremam ove paprike, jer im uvek bude malo. 


Ne samo što su lepe dok su vruće, nego jako lepo idu i kao neka vrsta priloga ili salate uz neka druga jela. Mi najviše volimo da ih jedemo za ručak ili večeru, a ako ostane nešto za sutra onda ih serviramo kao prilog.



Pretpostavljate da nije potrebno puno sastojaka i u pravu ste. Za jedan obrok, za 4 osobe, biće vam potrebno 12 paprika, jer po našoj proceni, dosadašnjoj, svako pojede u cugu po 3 paprike 😊

Vreme je da krenemo sa receptom, tako da ćemo navesti sastojke koje obično mi koristimo, kada pripremamo za 3 osobe.

Sastojci:

- 10 paprika ( možete staviti i 9 ali kod nas u pleh stane tačno 10 paprika srednje veličine, tako da u glavnom napunimo pleh)

- 200 g feta sira

- 300 g sitnog sira

- 150 g kačkavalja 

- 1 ili 2 jajeta u zavisnosti od sira ( ukoliko vam je sir jako mekan, biće dovoljno jedno jaje samo da poveže smesu, a ukoliko je malo tvrdji i stariji sir, slobodno može da se doda i 2 jajeta)

- Opciono: Po receptu naših baka, u smesu od sira i jaja, se može dodati i 2 kašike griza. Mi ovo ne radimo ali nije pogrešno i ne menja se ukus. Ukoliko recimo dodate 2 jajeta i učini vam se da je retko, možete slobodno dodati malo griza kako bi se to sve lepše povezalo i kako ne bi iscurilo iz paprika




Postupak pripreme: 

Paprike se operu i očiste od semena. Poklopčići sa peteljkom se mogu ostaviti kako bi paprike lepo poklopili kada budu napunjene. Mi obično tako radimo, jer nam se ovo jako lepo pokazalo. Punjenje od sira uopšte ne iscuri i nekako sve bude mnogo sočnije, nego kad ostavimo otvorene paprike. Neko takodje preseče paprike na pola, pa ih puni kao čamčiće ali i u tom slučaju bude sve dosta suvo tako da je naš savet da očistite paprike i punite ih ucelo. 

Nakon što smo sredili paprike, pomešamo dve vrste sira i dodajemo jedno po jedno jaje, u zavisnosti od gustine. Mi obično kad pravimo ovo koristimo feta sir i bilo koji sitni sir ali primetili ste sigurno, da po marketima ima tih sitnih sireva od različitih proizvodjača i nisu svi iste gustine i čvrstine. Tako da, u zavisnosti od toga, dodajemo i jedno ili dva jajeta. Bitno je da vam smeša ne bude retka kako bi paprike mogle lepo da se napune. 

Kada smo pomešali sireve sa jajima, i dobili željenu gustinu, ovu smešu stavljamo u špric kesu i punimo paprike malo više od polovine. Tada dodajemo po jednu kocku sira, kačkavalja, u sredinu, pa zatim ponovo špricem dopunimo papriku do samog vrha. Na kraju je zatvorimo peteljkom i stavljamo u pleh na papir za pečenje. 

Nakon sat vremena, a možda i malo duže, paprike su pečene i spremne za posluživanje.

Ukoliko želite, video recept možete pogledati na našem YouTube kanalu, klikom na sliku ispod:


Nakon degustacije, pišite nam svoje utiske 😊 Nadamo se da će vam se ovaj recept dopasti i da ćete ga i sami često praviti. Šaljite nam svoje predloge, šta biste voleli da pripremamo, kao i kakve recepte volite. 

Do nekog narednog recepta, budite nasmejani i vedri 😊
Puno pozdrava!




Comments

Popular Posts