Kalup hleb - jednostavno, ukusno, odlično za početnike

U današnjem video receptu možete pogledati kako da na veoma jednostavan način pripremite domaći hleb, za sebe i svoje ukućane. Ono što je najvažnije prilikom spremanja ovog hleba je da imate strpljenja i da pustite testo da naraste, da se udvostruči. Sve ostalo ne traje dugo, brzo se zamesi i brzo ispeče. Hleb bude veoma mekan i sutra dan. Nakon što ga ispečete pustite da se potpuno ohladi, pa ga onda čuvajte na isti način kao i kupovni hleb. Možete ga staviti u vrećicu i vezati kako ne bi ulazio vazduh ili ga staviti u kutiju sa poklopcem i dobro zatvoriti. Nadamo se da će vam se video dopasti i da ćete probati i sami da ga napravite. Obavezno nam javite vaše utiske i ostavite neki komentar ukoliko vam se recept dopada. Hvala svima koji nam pišete i pratite nas. Ukoliko se do sad još uvek niste pretplatili na naš kanal, razmislite o tome, pretplata je besplatna, puno bi nam značilo😊 Puno pozdrava za sve 😊

Video recept otvarate klikom na sliku ispod:


Sastojci:

- 580 g brašna za hleb
- 8 g šećera
- 8 g soli
- 10 g suvog kvasca
- 30 ml otopljenog putera
- 260 ml mleka
- 1 celo jaje

Postupak:

U toplo mleko izmrviti kvasac. Ne čekati da proradi, mada nije pogrešno i ako želite možete sačekati 10tak minuta. Dodati celo jaje, šećer, so, i otopljen puter. Zamesiti sa brašnom glatko testo, pokriti ga i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči. Vreme za koje će se udvostručiti može varirati u zavisnosti od toga koliko je toplo u prostoriji. Za pola sata, na toplom mestu, posebno leti, testo će sasvim lepo narasti. Premesiti, pokriti i ostaviti još 10tak minuta da odmori. Za to vreme pripremiti pleh ili posudu u kojoj će se peći, staviti papir za pečenje i premazati uljem dno i stranice.  Testo podeliti na 10 delova i složiti u kalup, kao na slici ispod.


Premazati otopljenim puterom, suncokretovim ili maslinovim uljem, pa ostaviti da lepo poraste i da se udvostruči. Nakon pola sata, uključiti rernu na 190 C, da se zagreje pa potom staviti hleb i peći dok ne dobije zlatnu boju. U zavisnosti od rerne, to sve traje do 40 minuta. Ostaviti malo hleb da se prohladi, izvaditi ga iz kalupa i poslužiti.







Nadam se da će vam se dopasti ovaj recept i da ćete se odlučiti da napravite ovaj fantastičan hleb. Ako želite da vam uspe i da oduševite i sebe i svoje najmilije, samo imajte strpljenja i ne žurite. Hleb je preukusan, a ostaje svež i sutra dan.

Svakako mi javite svoje utiske ako se odlučite da pravite, ljubim vas sve puno i hvala  što mi pišete.

Do nekog narednog recepta, 
ostajte mi nasmejani i veseli,
Gordana

Comments

Popular Posts