Lepinjice iz tiganja - recept koji je zaludeo svet!

Sigurno ste nekad poželeli da napravite lepinjice, ali se niste usudili jer ste pomislili kako vam neće uspeti. Verujte i meni se to dešavalo, jer mi se činilo da je strašno komplikovano i da oduzima puno vremena. Baš iz tog razloga sa vama delim ovaj fenomenalan recept, za lepinjice koje se toliko brzo i jednostavno prave, da ćete ih, verujte mi, praviti i više puta nedeljno😀


Količina od 8 lepinjica je sasvim dovoljna čak i za četvoročlanu porodicu, a ukoliko vam se učini da vam je potrebno više, samo povećajte meru. 

Ove lepinjice se mogu jesti umesto hleba, a možete ih puniti sa čime god želite, jer unutra budu lepe šuplje i idealne su i za sendviše za posao😊Deca ih obožavaju sa puterom i pekmezom, a možete ih napuniti i piletinom i krompirićima, dodati nešto od preliva i poslužiti za ručak ili večeru.

Pa da krenemo sa receptom😁

Mera za 8 lepinjica:

- 2 šolje brašna , 240g 

 - ½  čaše jogurta, 110g

 - ½  čaše vode, 110ml

- ½ svežeg kvasca, 10g

- 1 kašičica šećera, 8g

 - 1 kašičica soli, 8g

-  1 kašika maslinovog ulja

Mera za 16 lepinjica, da bi vam bilo lakše i da ne biste morali da računate 😊

-   4 šolje brašna, 480g                                           

-   1 čaša jogurta, 220g                                                

-   1 čaša vode, 200ml                                                 

-   1 pakovanje svežeg kvasca, 40g     

-   1 kašičica šećera 8g               

-   1 ½  kašičica soli, 12g      

-   1 kašika maslinovog ulja                                              

Ukoliko vam više odgovara mera sa čašama, samo koristite jednu veličinu čaše ili šolje i biće isto odlično😊


Postupak:

Kvasac izmrviti u vodi i dodati šećer. Ostaviti da počne da "radi" pa zatim dodati so, ulje, jogurt i brašno. Zamesiti glatko testo i ostaviti da odmori 30 minuta. Testo pokriti i ostaviti negde na toplom. Nakon ovog vremena, testo razviti na veličinu velikog tanjira i podeliti na 8 delova. Svaki deo premesiti i formirati lopticu. Tacnu posuti brašnom, pa poredjati loptice od testa i ostaviti ih da nadodju oko 30tak minuta. Svaku lopticu oklagijom rastanjiti i pokriti ih prijanjajućom folijom kako se ne bi sušile. Tiganj ili ploču na kojoj će se peći zagrejati na srednju temperaturu. Po želji kanuti malo maslinovog ulja.  Peći sa jedne strane dok ne počnu da se stvaraju balončići po površini, potom okrenuti, pa pustiti da se naduva kao mali balon, zatim opet okrenuti i peći sve dok i sa jedne i sa druge strane ne dobije lepu zlatnu boju. Za ovo vam neće biti potrebno duže od 15 minuta za 8 lepinjica😊

Video recept možete pogledati klikom na sliku: 


Ako vam se ovaj recept dopao ostavite mi neki komentar ili, ako se odlučite da napravite ove ukusne lepinjice obavezno mi pošaljite slike😊

Do nekog narednog recepta, budite nasmejani i vedri 😊
Puno pozdrava!
Gordana 💓

Comments

Popular Posts