Pancerote - mirisne, ukusne, meke kao duša, lepe i sutra dan 😊

 Ovo je jedan od onih recepata, koji malo koga može ostaviti ravnodušnim 😊 Nisam još srela nekog ko ne voli pancerote! Svi ih obožavaju ali u poslednje vreme, s obzirom da većina vodi nas računa o onome šta jede, pancerote se ne nalaze baš često na našem stolu. Ipak, ukoliko ih do sada još uvek niste probali, savetujem vam da ih obavezno probate, makar jednom😊 Naravno da time rizikujete da počnete da ih pravite iznova i iznova, jer su odlične kako za doručak, tako i za večeru. Čak i ako se desi da vam koja ostane za sutra, što je iskreno retka pojava, verujte da su fine i mekane kao i prvog dana kada ste ih pekli. 

Da ne dužim više, hajde da se bacimo na pripremu 😄

Neophodni sastojci:

- 550 g brašna

- 1 suvi kvasac, može i svež, budu čini mi se još lepše 😊

- 1 jaje

- 100 ml ulja

- 1 kašičica soli

- 420 ml vode ( ova količina vode je (naša) 

idealna mera da se testo toliko lepo zamesi 

i da bude zaista meko i elastično)

1. Najpre prosejte brašno 😀 Nemojte da vas mrzi da ga prosejete, verujte mi pancerote će biti puno lepše i vazdušastije ukoliko ovo uradite. Nekada se i meni učini da je ovo suvišan korak ali vremenom sam ustanovila da svo testo koje se mesi, bude mnogo, mnogo lepše ukoliko se brašno prvo proseje. Ovo možete uraditi i dan ranije, ako mislite da će vam biti lakše 😊

2. Brašnu dodajte so, a zatim i suvi kvasac, pa sve malo promešajte (Ukoliko se odlučite da koristite sveži kvasac, najpre ga potopite u malo mlakog mleka, dodajte jednu malu kašičicu šećera, promešajte, pokrite čistom krpom i ostavite ga na toplom i tamnom mestu da nadodje. Kasnije pomešajte sa brašnom i nastavite dalje )

3. Dodajte jaje, ulje i deo vode.  Promešajte varijačom, kako bi se sastojci sjedinili, pa zamesite testo rukom. Ova količina vode koju smo stavili je, prema našem dosadašnjem iskustvu, idelana za ovu količinu brašna. Medjutim, ipak budite pažljivi, pa postepeno dodavajte vodu, kako vam se ne bi desilo da preterate. Ako se kojim slučajem to ipak dogodi, dodajte onda i malo brašna i mesite dok ne dobijete lepo, meko i veoma elastično testo.

4. Ostavite testo da odmori pola sata, dok vi pripremite nadev 😊

5. Što se nadeva tiče, možete ih puniti zaista sa čime god želite i volite. Pazite samo da ne preterate sa količinom, kako vam ne bi pucale prilikom pečenja. Ovom prilikom, mi smo koristili sledeće sastojke: 

- oko 200 g kačkavalja

- 50 g feta sira

- 200 g kisele pavlake

- 100 g kobasice

- 150 g šunke

6. Nakon pola sata, testo malo premesite i podelite na približno jednake loptice. Mi smo dobili 11 loptica od kojih je svaka bila približno 85 g. Naravno, vi možete praviti i veće i manje loptice, ali eto radi lakše orijentacije navela sam i ovaj podatak, možda nekom bude od pomoći 😊

7. Uzmite tacnu i na nju stavite papir za pečenje, kako biste napravljene pancerote redjali na papir da se ne bi lepile za podlogu. Ovo je veoma koristan savet jer ćete kasnije imati manje posla 😊

8. Svaku lopticu razvucite oklagijom na debljinu od 0,5 cm, jednu polovinu prekrijte nadevom, zatim preklopite u polu mesec i viljuškom dobro utisnite ivice

9. Zagrejte ulje, pa svaku pancerotu pecite sve dotle dok lepo ne porumeni i ne dobije zlatno žutu boju, kao da ste je pekli na suncu 😊 Vodite računa da u posudi i kojoj ih pečete uvek bude dovoljno ulja, bar dva prsta visine, kako bi se one lepo pekle i da vam ne bi slučajno zagorele

10.  Nakon što ste ih ispekli odmah ih poslužite 😊 Meni su najlepše dok su tople, posebno ukoliko su sa sirom 😊 




Ako vas zanima kako sam ja to uradila, možete pogledati video kod mene na kanalu, klikom na sliku ispod: 


Nakon degustacije, pišite nam svoje utiske 😊 Nadamo se da će vam se ovaj recept dopasti i da ćete ga i sami (često o.O)😊 praviti. Šaljite nam svoje predloge, šta biste voleli da pripremamo, kao i kakve recepte volite. 

Do nekog narednog recepta, budite nasmejani i vedri 😊

Puno pozdrava!

Gordana 💓

Comments

Popular Posts