Najukusnija lisnata pita ikad! Morate probati😊


 Fenomenalna lisnata pita za koju nam svako ko je proba traži recept 😊 Konačno smo se odlučili da snimimo video recept, pa ako vas zanima ceo postupak, kliknite na sliku ispod i pogledajte video 😄


Sastojci koji su potrebni:

- 1 čaša tople vode (200 ml)
- 1 čaša toplog mleka (200 ml)
- 1 pakovanje suvog kvasca (10 grama)
- 1 kašičica soli (8 grama)
- 650 grama brašna

Za premazivanje testa istopiti mast, margarin ili puter, oko 200g.
Za fil je potrebno 200g feta sira i oko 150g šunke.
Peče se na 180℃ dok lepo ne porumeni.

Postupak:

U veću činiju sipati toplo mleko i vodu. Dodati suvi kvasac i šećer i sve zajedno promešati. Dodati skoro svu količinu brašna i so, pa zamesiti glatko testo. Činiju prekriti streč folijom i čistom krpom, pa ostaviti na toplom i tamnom mestu da se testo udvostruči. U zavisnosti od godišnjeg doba i temperature u prostoriji za ovo će biti potrebno izmedju pola sata i sat vremena. 

Kada testo naraste, lagano ga premesiti i podeliti na tri, približno jednaka, dela. Od svakog dela formirati lopticu. Sve tri loptice oklagijom razvući što je više moguće. Mast, puter ili margarin otopiti, a ukoliko nemate ništa od ovoga i ulje će biti odlično. Raširite prvo testo na sto pa ga premažite otopljenom mašću, pospite sirom i komadićima šunke. Preko njega staviti drugo testo i ponoviti postupak. Ja na drugu koru nisam stavljala šunku, ali ako volite slobodno stavite, ukus će možda biti još bolji. Takodje, ukoliko ne volite ili želite da pita bude samo sa sirom, izbacite šunku. Isto uraditi i sa trećom korom od testa.

Kada su sve tri kore stavljene jedna preko druge, onu koja je skroz gore preklopiti sa jedne strane, potom sa druge, treće i četvrte, dok se ne dobije mali kvadrat ili pravougaonik. Svaki preklop premazati otopljenom mašću. Zatim preklopiti srednju koru preko ove na isti način, a potom i onu koja se nalazi sasvim dole. 

Ovaj postupak je mnogo lakše razumeti ako vidite na koji se način radi, pa ako vam ne bude baš najjasnije pogledajte u videu. Žao mi je što mi slike savijanja nisu uspele pa nisam u mogućnosti da ih okačim, ali sigurno ću u najskorije vreme praviti ponovo pa ću se truditi da uslikam i okačim ceo postupak.

Savijenu pitu prebaciti u pleh, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Rukama je pritisnuti i oblikovati u pravougaonik približno veličini pleha u koji ste je prebacili. Debljina testa treba da bude oko 2 cm. Nakon ovoga, pitu pokriti sa papirom za pečenje i ostaviti je da odmori dok se rerna ne zagreje na temperaturu od 180℃.

Pitu peći na 180℃ sve dok lepo ne porumeni. 
Ko voli, pre pečenja može premazati pitu žumancetom ili celim jajetom ali meni se više svidja kada je ne premažem jer bude toliko vazdušasta i hrskava i veoma, veoma ukusna.


 


Ovo je stvarno jedna savršena pita, toliko meka i ukusna da mislim da bi se sigurno dopala svakome ko je proba. Pritom, veoma je izdašna i kada se iseče izgleda i dekorativno, tako da je mi ne retko pripremamo kada nam se gosti najave, znajući sad već da će sigurno kada je probaju biti oduševljeni. 

Neću reći da se brzo sprema, trebaće vam sigurno 2 sata da je pripremite ali postupak je veoma jednostavan, jer nema ničeg komplikovanog. Najviše vremena ode u čekanju da testo naraste ali za to vreme svakako možete raditi nešto drugo, popiti kafu ili odmarati 😊


Pita je lisnata, meka, izdašna, ukusna i najlepša je kad se jede topla. Ako se desi da ostane za sutra može ugrejati ili jesti hladna, uz ručak ili sama, ostaje sveža i meka i ne osuši se kao što je slučaj sa nekim kiflicama ili nekim drugim testom ili pecivom





Nadam se da vam se recept dopao i da ćete probati da napravite 😊Javite obavezno kako vam se svidja i da li su oni kojima ste je poslužili bili zadovoljni😊

Želim vam prijatan dan, 
do nekog narednog recepta, 
ostajte mi nasmejani i veseli,

Gordana

Comments

Popular Posts