Breskvice

Nema ko ne voli ove kolačiće u obliku breskvica, ja bar ne znam nikog ko ih ne voli 😋 Kada se nadju na stolu, zajedno sa nekim drugim kolačima, obično one prve nestanu. Svima su omiljene i svi ih rado jedu. Medjutim, uglavnom se retko prave jer zahtevaju dosta posla i dosta vremena. 

Za nekog, ko često pravi kolače, poput Mire 😊 breskvice ne predstavljaju nikakav izazov. Toliko je vešta da ih zaista za čas napravi 😊 Ukoliko želite da pogledate kako ona to radi, kliknite na sliku ispod, a ja ću vam u daljem tekstu opisati ceo postupak.



Postupak:

Sastojci koji su potrebni za prhko testo

- 250g šećera

- 250 g masti

- 3 cela jajeta

- 600 g brašna

- 1 prašak za pecivo

Šećer, mast i jaja dobro umutiti. Dodati brašno zajedno sa praškom za pecivo i zamesiti glatko testo. 


Zamešeno testo ostaviti da odstoji jedno 30 minuta u frižideru. Zatim napraviti valjak od testa, pa ga iseći na približno jednake komade, i praviti kuglice. Mirine kuglice su po 12 g svaka, ali vi po svom izboru možete praviti i veće ili manje.


U pleh staviti papir za pečenje i poredjati kuglice. 


Zatim ih peći u zagrejanoj rerni, na 160 stepeni jedno 15 minuta. Treba da ostanu blede, da ne potamne, pa u zavisnosti od vaše rerne procenite na kojoj temperaturi ćete ih peći. Pazite da vam ne potamne odozdo, evo kako treba da izgledaju.


Kada su pečene, treba ih pažljivo izdubiti. Potom ih poredjati na tacnu, izabrati koje su približno jednake veličine, kako bi kasnije kada ih spajate bile lepše.



Fil kojim punim breskvice

- Izdubljene mrvice od pečenih breskvica

- 4 kašike pekmeza od kajsija

- 4 kašike pekmeza od šljiva

- 100 g oraha

- 1 vanil šećer

- malo pečene čokoladne kore izmrvljene (ja sam imala jer sam pravila tortu pa mi je ostalo, ovo nije obavezno, možete prema svom ukusu praviti i prema onome što imate trenutno kod kuće)

- 100 g otopljene čokolade

- 4,5 kapi esencije od breskve

- malo ruma, prema ukusu (može, a ne mora, kako volite)


U ove izdubljene mrvice, dodati pekmez, jedan i drugi, vanil šećer, orahe, malo izmrvljene pečene čokoladne kore (Mira je imala ostatke od torte, a vi ako nemate možete izostaviti ili dodati malo kupovnog rolata od čokolade, ima tih rolata po svim prodavnicama). Takodje, Mirin savet je da pomešate dve, tri vrste pekmeza jer kaže onda fil bude mnogo lepši. Zatim otopljenu čokoladu, esenciju breskve i malo ruma. Naravno i esenciju i rum slobodno možete izostaviti. Ovaj fil se može praviti prema mogućnostima i prema onome što trenutno imate kod kuće 😊



Sve lepo sjediniti. Ako je masa gusta može se dodati još malo pekmeza. Može se napraviti i malo veća količina, pa staviti u zamrzivač za neki sledeći put. Kada je lepo sjedinjeno sve, toliko lepo miriše, ali na žalost miris vam ne mogu dočarati, verujte mi na reč da cela kuća miriše na kajsije i čokoladu😊


Fil staviti u poslastičarsku kesu i puniti breskvice. Mnogo je lakše kada se stavi u kesu, može i kašikom, ali kada se radi sa kesom sve bude lepše i čistije. Ukoliko nemate poslastičarsku kesu, možete staviti i u običnu kesu od zamrzivača, efekat će biti isti.


Nakon što su sve napunjene, mogu se spajati. Pažljivo ih spajati kako fil ne bi izlazio sa strane. Takodje i prilikom punjenja, nemojte preterivati.



Od ove mere, se dobije 45 komada. To je zaista fin broj 😋 

Sada će biti potrebna crvena boja, žuta boja i šećer.
Prehrambena boja se rastvori u malo vode i može se dodati esencija breskve, po želji.


Breskvice najpre valjati u žutu boju, 



Zatim krajeve, jedan i drugi, malo u crvenu, a potom ostaviti na salveti da se malo prosuši, kako se ne bi zalepile jedna za drugu. 





Kada su breskvice gotove, kako biste ih još bolje dočarali možete im staviti karanfilić kao peteljkicu. Ne mora baš na svaku, ali tako na po neku, izgledaće mnogo lepše i dekorativnije.



Nadamo se da vam se ovaj recept svideo i da ćete probati i sami da ih napravite. Trudila sam se da ispratim sve Mirine korake, kako bi vama ukoliko se odlučite da se upustite u avanturu pravljenja breskvica, bilo lakše 😊

Budite veseli, zdravi i nasmejani,
prijatan dan žele vam 
Mira i Goca

Comments

Popular Posts