Jagoda rolat

Da li ste nekada pravili rolat oslikan jagodama😍 Ako niste, probajte, jer ćete biti očarani i ukusom i izgledom samog rolata. 

Mira ga često pravi i nosi na poklon za rodjendane ili neke druge proslave 😊 Priznaćete, da bi se svako obradovao ovakvom poklonu 😍


Može vam se učiniti da je postupak malo teži, ali kada jednom napravite ovaj rolat, pravićete ga stalno! 

Postupak:

Za crtanje jagoda

- 10 g belanaca, 

- 10 g prah šećera, 1

- 10 g putera, 

- 10 g brašna i prehrambena boja, crvena i zelena

Prvo treba nacrtati jagode. Da bi to uradili, potrebno je pomešati belanca i prah šećer i dobro ih umutiti. Dodati puter, promešati i dodati 10 g brašna. Ova masa će taman biti dovoljna da se nacrtaju jagode po masnom papiru. Pre nego što dodate prehrambenu boju, masu podeliti na dva dela. Jedan malo manji i jedan malo veći.

Biće vam potrebne 

- 2 kesice za zamrzivač

U jednoj ćete napraviti crvenu boju, a u drugoj zelenu. malo više crvene jer od nje se crtaju jagode, a malo manje zelene jer od zelene boje se crta lišće. Boju dodavati dok ne postignete željenu nijansu. Na pleh staviti papir za pečenje. Pa po papiru rukom nacrtati jagode. U videu možete pogledati kako to Mira radi😊




Nacrtane jagode zajedno sa plehom staviti u zamrzivač. Za to vreme umutiti masu za patišpanj. 

Za patišpanj

- 2 cela jajeta, 

- 60 g šećera, 

- 50 g brašna

Jaja i šećer umutiti, zatim postepeno dodati brašno i ručno izmešati. Izvaditi pleh iz zamrzivača i pažljivo rasporediti masu preko nacrtanih jagoda. Ako vam je lakše, za početak ne morate filovati skroz do ivica papira, nego ostavite sa svake strane po malo mesta. Bitno je da vam patišpanj ne bude jako debeo, kako bi mogao lakše da se savije. 


Patišpanj peći u rerni oko 20 minuta, na 180 stepeni, možda i malo niža temperatura u zavisnosti od vaše rerne, procenićete😊


Kada je patišpanj pečen, zajedno sa papirom ga prebacite na jednu čistu krpu i urolajte ga u rolat. Ostavite ga sa strane da se prohladi.


Kada se patišpanj bude ohladio skinućemo papir. Sada može da se vidi koliko su jagode lepe 😍 Kao prave 😊


Za fil 

- 250 ml slatke pavlake, 

- 2 kašike šećera + vanil šećer, 

- 1 želatin, 

- 5 kašika hladne vode i jagode

Dok se patišpanj hladi, umutićemo fil. Najpre otopite želatin, zatim umutite slatku pavlaku i pomešajte sa želatinom. Premažite patišpanj.


Poredjajte jagode, koje ste prethodno isekli na listiće.


Zatim ponovo umotajte u rolat, polako savijajte kako bi sve ostalo na svom mestu 😊


Kada se rolat lepo ohladi, isecite ga i poslužite. Ukus je savršen 😍


Ako želite, možete pogledati kompletan postupak u videu, klikom na sliku ispod ovog teksta:


Mi se nadamo da vam se i ovaj recept dopao i da ćete i sami probati da napravite za svoje ukućane ili kao poklon iznenadjenja za neku vama dragu osobu. 

Sve vas puno pozdravljamo i šaljemo svima puno poljubaca 😊
Uživajte u divnom, toplom i sunčanom letu
Goca i Mira

Comments

Popular Posts