Pastila od šljiva ( ili nekog drugog voća po izboru)

Pastila je slatka poslastica i mislim da potiče iz ruske kuhinje. Podseća na žele bombone ali je veoma tanko i od nje se mogu praviti različiti oblici, tako da jako lepo može da posluži kao dekoracija za razne vrste kolača ili torti. 



Proces pripreme je malo duži i nisam baš sigurna koliko često se domaćice i domaćini, odlučuju da kod kuće prave domaću pastilu. Medjutim, kada se jednom napravi i proba, prosto vas vuče da probate da je napravite od različitog voća. Koliko sam mogla pročitati, lepše i lakše se pravi od kiselijeg voća. Svakako se dodaje šećer kako bi poprimilo tu "gumastu" strukturu. Ako se pravi leti, ostavlja se da se osuši na suncu, nekoliko dana. Zimi se može sušiti u rerni na veoma niskim temperaturama.

Postupak i sastojci:

- 1 kg šljiva
- 150 g šećera
- 50 ml vode

Voće staviti u šerpu, dodati šećer i vodu i staviti da prokuva. Kada je prokuvano, procediti sve kroz cetku. Morate paziti da vam se ne zgusne previše ali da opet ne ostane ni previše retko. Ako vas zanima koje gustine od prilike treba biti, pogledajte video klikom na sliku ispod:


Pripremiti tacne na koje treba staviti papir za pečenje. Papir vrlo malo pokvasiti. Špatulom pašljivo razvući pastilu preko papira, u veoma tankom sloju. Truditi se, koliko god je više moguće, da debljina razvučene pastile svuda bude približno ista. Kada se pastila prosuši, u zavisnosti i od vremena i načina za koji se odlučite da je sušite, pažljivo je treba skinuti sa papira. Sa jedne strane se malo poslužiti nožem kako bi je lakše odlepili i zatim lagano rukom povlačiti dok se potpuno ne odlepi.


Ovde sam ubacila sliku da vidite kako se to lako skida sa papira kada je dobro osušeno. Pre skidanja, vi možete pastilu iseći na trake proizvoljne širine, pa je tek odna skidati sa papira. Lakše se skidaju manji delovi nego izjedna, ali kada postanete vešti u tome onda vam to neće biti problem. 


Razlivenu pastilu možete posuti susamom ili čia semenkama, a možda i nekim drugim začinom po izboru. 


Od ove pastile, možete praviti ružice, mašnice, rolnice ili neke druge oblike po vašem izboru. Možete je poslužiti uz kafu ili je staviti kao dekoraciju na kolače. Veoma je ukusna i može izgledati veoma lepo. U nastavku ću vam okačiti slike da vidite kako je to Mira uradila i na koje sve načine je iskoristila pastilu.






Nadam se da vam se i ovaj recept dopao i da ćete i vi kod kuće probati da napravite pastilu, posebno sad u sezoni šljiva 😊 a ako se odlučite i za neko drugo voće verujte mi da nećete pogrešiti 😊

Puno pozdrava do nekog narednog recepta, 

Mira i Goca

Comments

Popular Posts