Doboš torta - Dobos torte
Doboš torta - ceo postupak
Dobos torte
Sastojci:
Kore (10 - 12 korica): 12 jaja, 12 kašika šećera, 12 kašika brašna, 1 prašak za pecivo
Fil: 8 jaja, 300 gr šećera, 1 vanil šećer, 150 gr crne čokolade i jedna milka krem čokolada, 250 gr putera
Grilijaš glazura: 120 gr šećera, 10 gr putera
Postupak:
Korice:
Odvojite belanca od žumanaca (12 jaja). Umutite belanca sa šećerom (6 kašika). Dodajte sok od pola limuna i još malo mutite. Umutite žumanca sa šećerom (6 kašika) pa ih spojiti sa belancima. Mutite savitljivom špatulom da bi smeša zadržala vazduh u sebi. Pažljivo dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, dok ne postane homogeno. Pažljivo nanesite tanak sloj na spoljašnji deo pleha. Možete staviti i papir za pečenje. Sloj koji stavljate na papir treba biti jako tanak, debljine oko 2 mm, tako će vam korice biti fine i tanke. Ispecite 10 ili 12 korica. Broj korica varira u zavisnosti od veličine jaja i brašna koje mešate sa jajima, kao i od veštine nanošenja smeše na pleh. Mi smo dobili ovog puta 12 vrlo tankih korica, ali ne zaboravite da smo mi eksperti u ovom poslu, tako da nemojte se razočarati ako vi dobijete deset :) U svakom slučaju bićete zadovoljni krajnjim ishodom, jer torta je zaista preukusna i nismo još sreli nekog ko je uspeo da joj odoli. Pa da nastavimo dalje, sa pripremom krema.
Krem:
Umutite belanca (8 belanaca) sa šećerom (150 gr). Posebno umutite i žumanca sa šećerom (8 žumanaca sa 8 kašika šećera). Lagano umešajte belanca u žumaca ( u ovom slučaju možete koristiti mikser), pa stavite da se kuva na pari. Kuvajte oko 20 minuta dok krema ne postane fina, kremasta i gusta. Dodajte čokoladu ( 150 gr crne čokolade i jedna milka krem čokolada ) i jedan vanilin šećer.
Kada je krem kuvan, ostavite ga da se prohladi, ali ga obavezno pokrijte plastičnom folijom da se na površini ne bi stvorila korica. Kremasto umutite 250 gr putera. Puteru dodajte dve kašike fila kuvanog na pari, izmešajte mikserom i onda kašikom tu smesu lagano umešajte u ostatak fila. Sve vreme mutite miskerom, na srednjoj brzini. Fil mutite sve dok ne promeni boju u svetlo braon, tada ćete znati da je sigurno dobro umućeno i možete šrestati sa mućenjem.
Glazura:
Šećer (120 gr) istopite na pari zajedno sa puterom (10 gr). Kod glazure morate biti jako brzi. Pripremite vruće noževe i jednu kockicu margarina. Lakše je ako koristite više noževa, ali ako ste dovoljno vešti i brzi možete to uraditi i sa jednim ili dva. Vruću glazuru prelijte preko korice. Velikim nožem ili špatulom, ravnomerno rasporedite glazuru preko piškote, pa vrućim nožem, koji ste prethodno provukli kroz margarin obeležite linije, po kojima ćete kasnije seći parčad torte. Naša torta je bila pravougaona pa smo možda imali lakši posao :)
Nafilujte sve korice, jednu po jednu, i ređajte ih jednu na drugu sve dok ne potrošite i kore i fil. Mi smo na svaku koru stavljali po dve, velike, pune kašike fila. Odozgo stavite piškotu sa glazurom. neko odmah iseče na komade tu poslednju koricu pa ih poređa po torti. Možete uraditi onako kako vam se više dopada.
Ceo postupak, kako napraviti ovu divnu i ukusnu Doboš tortu, možete pogledati ovde:
Uživajte u videu, receptu i torti.
Prijatno vam žele Slobi&Goci.
Enjoy :)
Ingredients:
Biscuit 10-12 pieces
- 12 eggs
- 12 tablespoons sugar
- 12 tablespoons flour
- baking powder
Cream
- 8 eggs
- 300 g sugar
- 1 vanilla sugar
- 150 g of dark chocolate and a Milka chocolate cream
- 250 g butter
Caramel frosting
- 120 g sugar
- 10 g butter
Separate the egg whites from the yolks (12 eggs). Whisk the egg whites with sugar (6 tablespoons).Add lemon juice (half a lemon) whisk the yolks with sugar (6 tablespoons). Mix the egg whites and yolks and gradually add flour with baking powder.Whisk through to combine or, using your paddle attachment, stir through flour mixture until combined well.The mixture should be airy. Apply the mixture on a baking sheet. You can use baking paper.
To make the cream beat egg whites in a large bowl at high speed with an electric mixer until stiff peaks form. Beat egg yolks with sugar. Gently stir egg yolks and egg whites. Cook the cream into two pot (steamed) and add chocolate. Beat butter on medium speed with an electric mixer until smooth, 2 to 3 minutes. Gradually beat in confectioners' sugar, scraping down bowl as needed, until well blended and smooth. Gently mix butter with cream.
To make the frosting, melt the sugar slowly until it gets a nice brown color.Now, you must act quickly:
- warm up knives
- pull it through butter
- mark lines on the caramel using a hot knife
- decorate the cake :)
The process of preparation can be found here:
Thank You for watching this video :D
With pleasure Slobi&Goci
With pleasure Slobi&Goci
Comments
Post a Comment