Štrudla sa makom i višnjama - Strudels With Poppy Seeds and cherry

Štrudla sa makom i višnjama
Strudels With Poppy Seeds and cherry

Štrudlu sa makom nema ko ne voli, a još kad uz štrudlu sa makom napravite i štrudlu sa višnjama, verujemo da će malo ko ostati ravnodušan. Kod nas u kući se štrudla uvek pravi u dva pleha, jer jedan, verovali ili ne, nije dovoljan. Za ovaj kolač trebate odvojiti vreme, jer će vam za njegovu pripremu biti potrebno minimum dva sata, ali verujte, isplati se. 



Za štrudlu sa makom vam je potrebno:

Za testo: 1 kg brašna, 2 kašike šećera, 1 sveži kvasac,  500 ml toplog mleka, 100 ml ulja, 3 jaja

Za fil: 500g maka, 200g suvog groždja,  125g margarina ili maslaca, 12 kašika šećera, 8 kašika griza, 1 belance; 

Za premazivanje1 žumance i 1 kašika mleka;

Priprema:

Razmutite kvasac u mleku, sa malo šećera i ostavite  na toplo mesto da nadodje. U prosejano brašno dodajte rastopljen margarin, mast ili ulje, jaja, šećer i malo soli (po želji možete dodati i malo narendane limunove kore ). Zatim dodajte dignuti kvasac i umesite testo. Premažite ga uljem, prekrijte krpom i ostavite da naraste.

Za to vreme pripremite fil. Zagrejte polovinu mleka do pred ključanje. Dodajte puter ili margarin i šećer i mešajte da se fino rastope u mleku. Zatim dodajte mak i još malo mleka. Umešajte i griz, pa dodajte i ostatak mleka. Pazite da ne razredite fil previše. Ostavite da se malo prohladi, pa kašikom umešajte belance, da se fil lepo poveže. 

Višnje očistite i ostavite da se dobro ocede, pa ih pošećerite. Promešajte i ocedite još malo ako je potrebno.

Kada testo naraste, podelite ga na pola ili na tri dela (ili ako ste zamesili veću količinu možete i na 5 ili 6 delova) i napravite loptice.  Zatim svaki deo razvijte oklagijom, na debljinu prsta ili malo tanje. Filujte hladnim filom od maka i višnjama, pa uvijte u veknice. Slažite ih u podmazan pleh, a možete koristiti i papir za pečenje. Ostavite da odstoje u plehu još pola sata, pa pecite u zagrejanoj rerni, na umerenoj temperaturi oko 40 minuta (180 stepeni). Kada je gotova, pospite je šećerom u prahu.

Ceo postupak pravljenja štrudle možete pogledati u videu:




U komentarima nam možete pisati kako vam se dopalo ili poslati svoje slike ako ste se ohrabrili i napravili štrudlu po našem receptu. Ako vam se recept dopada podelite ga sa prijateljima. Ostale naše recepte možete pogledati na YouTube-u.

Prijatno vam žele Slobi&Goci



Comments

Popular Posts