Taljatele - Homemade Tagliatelle Recipe

Taljatele
Homemade Tagliatelle Recipe

Testenine su uvek rado viđene na svakoj trpezi, tako da su i u našoj kući nas omiljene. Često ih spremamo za ručak ili za večeru, a ponekad i kao salatu ili prilog nekom jelu. Testenina, odnosno pasta, se može naći u puno različitih oblika, koji su uglavnom poznati po italijanskim nazivima. Interesantno je da, bukvalni prevodi ovih imena ukazuju na oblik paste: kaneloni ili cevčice, špageti ili niti, tortelini ili pitice, taljatele ili trake...i dr. Ovde ćemo vam opisati kako da napravite domaće taljatele i verujte, nije teško, a razlika između domaće i kupovne testenine je ogromna. Kada ih jednom spremite kod kuće, neće vam biti teško da vam to postane navika.  



Za izradu taljatela su vam potrebna samo tri sastojka jaja, brašno i malo soli. Mera koju mi koristimoikoja se fantastično pokazala, je 1 jaje na 100 gr brašna i to je od prilike mera za jednu porciju. Kolikoosoba toliko porcija, a soli po ukusu. 

Postupak:

Brašno prosejte na radnu površinu i u sredini napravite rupu. Jaja posolite i stavite u sredinu pa najpre viljuškom počnite da mešate. Mešajte polako i strpljivo, brašno će se lagano obrušavati sa strane i masa će postajati sve gušća. Mesite testo rukom dok ne počne da se odvaja od radne površine. Ovo testo vam treba biti prilično tvrdo. Stavite ga u plastičnu foliju pa u frižider na nekih pola sata. kada ga izvadite iz frižidera, oklagijom ga razvijte što tanje. Ovaj posao je možda malo teži u početku ali kasnije će ići lakse. Testo isecite na trake, pa na pravougaonike i ako imate mašinu neće vam biti problem da brzo napravite taljatele. Ako nemate mašinu, najlakše je testo urolati i seći na deblje rezance. Mi smo u videu prikazali kako smo mi to uradili, koristeći kombinaciju mašine i noža. Ako koristite mašinu, pazite da vam se testo ne presuši, i pokrivajte onaj ostatak koji još niste provukli kroz valjak, plastičnom folijom. Kada dobijete duge trake isecite ih okruglim nožem na trake širine 1 cm, pa ih skupite i stavljajte na tacnu da se osuše ukoliko ih nećete koristiti odmah. Čak i u slučaju da ih spremate odmah, ostavite ih bar pola sata da se prosuše jer se tako neće lepiti jedna za drugu kad ih budete kuvali. 

Pasta se veoma jednostavno kuva. Potrebna vam je šerpa odgovarajuće veličine u kojoj ćete prvo prokuvati vodu. Ako je šerpa suviše mala, pasta će se slepiti, a možda i zalepiti za dno. Ako se odlučite da pastu kuvate u slanoj vodi, nemojte dodavati so dok voda ne proključa, jer neslana voda mnogo brže dolazi do tačke ključanja. U poklopljenoj šerpi voda će takođe brže proključati. Kada voda proključa, dodajte pastu i promešajte je nekoliko puta. Poklopite šerpu i pustite je da ponovo dođe do tačke ključanja. Čim ponovo proključa sklonite poklopac, jer će inače voda pokipeti. Taljatele kuvajte dok ne budu al dente, to znači da pasta treba da smekša, ali da i dalje bude čvrsta. Sveža pasta se kuva kraće i ne sme se prekuvati, jer će se inače raspasti. Taljatele poslužite čim se skuvaju, jer testeninu nije dobro ostaviti da stoji, formiraće čvrstu masu. Kada su kuvane, sveže taljatele će isplivati na površinu šerpe i treba ih procediti. Po želji, u proceđene taljatele možete umešati jednu kockicu putera ili malo ulja, kako se ne bi slepile. Poslužite ih sa bolonjeze sosom, sa sirom, ili sa prilogom po vašem izboru.

Video kako napraviti taljatele kod kuće, možete pogledati ovde:


Prijatno vam žele Slobi&Goci


Comments

Popular Posts