Kiflice sa čvarcima - toliko ukusne da same traže duplu meru!
Pogačice sa čvarcima ste sigurno puno puta pravili, ako imate čvarke i želite neku novu varijantu za svoje ukućane ili za goste koji treba da vam dodju na rodjendan ili neku proslavu, evo recepta za vas! Kiflice su veoma ukusne, meke i imaju jednu manu - nestaju brzinom svetlosti kada ih poslužite! Zato vam predlažemo, čak i prvi put kad ih budete pravili, obaaavezno napravite duplu meru ili bar meru ipo!
- 1 kg brašna
- 500 ml toplog mleka
- 1 kocka svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 150 g samlevenih čvaraka + 3 kašike masti
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 1 belance
1. Odvojiti 200 g od 1kg brašna i ostaviti sa strane, a ostatak staviti u veću činiju
2. Napraviti udubljenje u brašnu, i usuti toplo mleko, izmrviti kvasac, dodati šećer i so, pa ostaviti da kvasac počne da "radi".
3. Za to vreme umutiti 1 veliku, punu, kašiku masti, 1 jaje i 1 žumance sa jednim delom mlevenih čvaraka
4. Umućene čvarke dodati u brašno i zamesiti glatko testo
5. Testo razvucite u pravougaonik i premažite preostalom mašću i čvarcima koje ste prethodno lepo sjedinili.
6. Preklopiti pažljivo sa gornje i donje strane, takodje u pravougaonik, pa zatim i levu i desnu stranu ka sredini, jednu preko druge
7. Ostaviti da odmori 10-tak minuta, zatim ga ponovo razvući u pravougaonik, pa ga izdeliti na jednake delove
8. Napraviti kuglice jednake veličine. Mi smo dobili 32 kuglice od kojih je svaka bila teška oko 60 g
9. Ovo testo je dosta masno i neće biti potrebno puno brašna za ravijanje. Svaku lopticu oklagijom tanko razvući u polugrug i formirati kiflice po želji
10. Kiflice poredjati u pleh, na papir za pečenje, ostaviti ih da nadodju još jedno pola sata pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni i pecite narednih 45 minuta dok lepo ne porumene
Nakon degustacije, pišite nam svoje utiske 😊 Nadamo se da će vam se ovaj recept dopasti i da ćete ga i sami (često o.O)😊 praviti. Šaljite nam svoje predloge, šta biste voleli da pripremamo, kao i kakve recepte volite.
Do nekog narednog recepta, budite nasmejani i vedri 😊
Puno pozdrava!
Gordana 💓
Comments
Post a Comment