Džem od šljiva
Svi volimo džem od šljiva, ne samo zato što je jako ukusan, nego i jer se veoma lako i brzo priprema. Može se spremati i veća količina od jednom, a može i iz više tura nekoliko manjih gramaža.
Osnovni recept:
- 1 kg očišćenih šljiva
- 250 g šećera
Šljive stavite u neku dublju posudu koja može da ide u rernu ili u pleh. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite dok se ne zgusne onoliko koliko vi želite. Ako stavljate veću količinu, 3 ili 4 kg onda promešajte nekoliko puta kako vam ne bi zagorelo. Od 1 kg šljiva pekmez bude jako brzo gotov. Gotov pekmez sipati u tegle koje ste prethodno dobro oprali i zagrejali u rerni na 90 stepeni. Staviti celovan i zatvoriti tegle, utopliti ih i ostaviti da se ohlade.
Puno pozdrava do nekog narednog recepta,
Mira i Goca
Comments
Post a Comment